Może rozpocząć się już w wieku 20 lat. Za jego przyczyny zwykło się uważać podeszły wiek i silny stres. Czy rzeczywiście tak jest? Siwienie włosów – jakie są jego prawdziwe przyczyny i jak można mu zapobiec?
Siwienie włosów – przyczyny
Włosy mają naturalny kolor, dopóki melanocyty, czyli komórki produkujące substancje koloryzujące, pracują prawidłowo. Gdy ich praca zostaje zaburzona, z głowy zaczynają wyrastać włosy pozbawione barwnika. Są to tak zwane siwe włosy. Co ciekawe, pierwsze siwe włosy tak naprawdę są białe lub bladożółte.
Zaburzenia pracy melanocytów, więc de facto siwienie włosów ma następujące przyczyny:
- uwarunkowania genetyczne,
- bardzo silny stres,
- niedobór witamin z grupy B,
- niedobór selenu, miedzi, cynku lub żelaza,
- choroby takie jak anemia złośliwa, genetyczna choroba Wernera czy choroba Addisona-Biermera (są one przyczyną przede wszystkim siwienia przedwczesnego, które dotyka ludzi w wieku 20-25 lat).
Siwienie włosów – jak mu zapobiec?
Aby zapobiec siwieniu włosów i powstrzymać jego postęp, należy:
- spożywać produkty bogate w witaminę B5, która znajduje się między innymi w mięsie kurczaka, wątróbce, makrelach, śledziach, pstrągach, serze, pełnoziarnistym pieczywie, otrębach pszennych, pestkach słonecznika, orzechach, grzybach, jajach, bananach, pomarańczach, melonach, brokułach i ziemniakach. Niedobór witaminy B można uzupełniać w formie suplementu, ale witaminy syntetyczne nigdy nie zastąpią witamin organicznych,
- relaksować się. Nie muszą to być długie godziny, ale warto robić to codziennie. Wystarczy spędzić chociaż 20 minut w słabo oświetlonym pomieszczeniu, w którym można rozpylić olejek o właściwościach uspokajających, na przykład z melisy,
- wypijać pół szklanki drożdży piwnych dwa razy w tygodniu oraz napar z łyżeczki ziela serdecznika i pół łyżeczki skrzypu, również dwa razy w tygodniu,
- spożywać 5 różnych porcji warzyw i owoców dziennie. Szczególnie polecane są szparagi, kalafiory, buraki, pomidory, pietruszka i cukinia.